Malam semalam acan tak makan nasi, acan makan puding roti. Lepas makan dia kata "sedappnya cen, macam makan dekat hotel dessert ni". ohmenggg puding roti me level level hotel? hahahaha. Aduhh duhhh berbunga bunga hati acan puji melambung. Rasa nak lompat bintang lapan peloh lapan kali.😜.
Ok ajommm abit share resepi dan cara buat. Paling best, abit pakai microwave jurrr. Sebab jarang rumah rumah orang malas buat kek atau kuih ni ada oven kan😆.
Bahan bahan puding roti (rujuk gambar) :
1 buku roti putih kecil
1 kotak kecil kismis
3 cawan fresh milk
2 sudu besar gula
2 sudu besar mentega / planta
2 biji telur
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar gula
2 sudu besar mentega / planta
2 biji telur
1 sudu teh esen vanila
Cara cara buat puding roti :
Abit buat cara paling senang, pejam mata pun boleh buat. Korang ambil apa-apa bekas atau besen, tuang semua bahan kecuali kismis.
Lepastu kacau semua bahan tu guna whisk. Jangan lupa koyak kan roti dan masuk kan semua dalam besen tadi.
Rendam sekejap roti tadi. Biar dia meresap sesedap rasa.
Lepastu abit masukkan dalam bekas kecil2 sebab senang nanti tayah pepotong dah. Tabur kismis atas dia. Lepastu sedia untuk dimasak.
Ehh bakar ke masak? Adehhh papo yolah. Masak dalam microwave dengan suhu medium high selama 15 minit. Sedang elok kejadian dia. Kalau 8 minit dia jadi puding jadi jadian😆
Ok next.... Kuah kastard..
Bahan bahan kuah kastard (rujuk ganbar) :
1 tin susu cair
3 cawan air
2 sudu besar tepung kastard
7 sudu besar gula
3 cawan air
2 sudu besar tepung kastard
7 sudu besar gula
Buat sos kastard ni lagi senang. Semua bahan tu masuk dalam periuk pastu sentiasa kacau.
Api kecik je tau. Kacau sampai pekat. Tak pekat jangan nangis, kacau je😜
Api kecik je tau. Kacau sampai pekat. Tak pekat jangan nangis, kacau je😜
Lepastu siap!
Tekstur dia memang mampat dan gebu. Siram ram suriram pula dengan sos kastard pastu makan. Nak lagi best, simpan dalam peti ais kasi sejuk. Huh! PADUUUU.
Ok done!
Share ye jika bermanfaat!
No comments:
Post a Comment